Saša Bezjak

Saša Bezjak (1971, Maribor) je diplomirala leta 1999 na Pedagoški fakulteti v Mariboru iz likovne pedagogike pod mentorstvom profesorja kiparstva Darka Golije, leta 2001 pa iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesorice Metke Krašovec in profesorice umetnostne zgodovine dr. Nadje Zgonik. Leta 2009 je končala magistrski študij kiparstva pri profesorju Luju Vodopivcu. Od leta 2002 je samozaposlena v kulturi. Leta 2013 ji je Univerza v Mariboru podelila naziv strokovna sodelavka za predmetno področje specialna didaktika. Od leta 2006 živi, dela in ustvarja v Gornji Radgoni.

Pri svojem likovnem izražanju uporablja različne medije: fotografijo, kip, objekt, sliko, risbo, video. Po vsebinski plati izraža neverjetno neposredne in hkrati sveže metafore, poetične in živahne motive – metaforične na tisti meji, kjer presega pripovednost pravljičarskega izraza z neposrednostjo realne življenjske izkušnje. Motivi, ki nas v prvem trenutku popeljejo v brezskrbni otroški svet, so pravzaprav subjekti zgodbe, ki nosi globji pomen. Za navidezno igrivostjo se namreč skrivajo ključni trenutki posameznikovega življenja, ki nas presunejo s svojo neposrednostjo.

Saša Bezjak svoje zgodbe pripoveduje z minimalnimi izraznimi sredstvi. Risba je preprosta in prečiščena – osvobojena vseh odvečnih likovnih informacij in reducirana na osnovno sporočilo. Dvodimenzionalnost površine, ki risbe v naši domišljiji veže na otroški svet, hkrati pripomore k še bolj neposrednemu podajanju sporočila.

Razstavljena dela