O RAZSTAVI

Metka Krašovec in umetniki, ki so študirali pod njenim mentorstvom na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani

Vabljeni na otvoritev velike skupinske razstave akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov – njenih študentov, naslovljene Prisotnosti, ki bo v petek, 20. aprila 2018, ob 19. uri, v razstavišču KIBLA PORTAL na Valvasorjevi ulici 40 v Mariboru.

Slikarka Metka Krašovec je prejemnica Prešernove nagrade 2017 za življenjsko delo, za njen izjemen in prepoznaven slikarski opus, in ena najbolj ustvarjalnih in cenjenih slovenskih slikark. Leta 1977 se je zaposlila na ALUO v Ljubljani kot docentka za risanje in slikarstvo, in kot izredna in redna profesorica se je do upokojitve leta 2008 posvečala generacijam študentov na Akademiji. Študentov ni usmerjala le kot predavateljica in mentorica, temveč je skozi slikarski medij raziskovala in tudi pogojevala misterij življenjskih resnic in vrednot.

Živost umetnosti zagotavlja dejansko življenje umetnika, in temu se Metka Krašovec z vso predanostjo konstantno posveča. Njena slikarska prezenca, značilen in prepoznaven kolorit ter obsežen in raznovrsten opus je bodočim slikarjem izzivalen vir navdiha in je v tem smislu pričujoča razstava pravzaprav edinstvena priložnost za »soočenje« profesorice in njenih študentov, danes uveljavljenih umetnic in umetnikov.

Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Boštjan Mesarec, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik in Živa Žitnik.

Kuratorja razstave sta Arne Brejc (Galerija Equrna) in Nina Jeza (KID KIBLA).

V sodelovanju z UL ALUO bomo v petek, 1. junija, ob 18. uri pripravili pogovor z umetnicami in umetniki in aktualno generacijo študirajočih na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Razstavišče: KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor

3D postavitev skupinske razstave Prisotnosti: Metka Krašovec in izbrani umetniki, KIBLA PORTAL, Maribor, 20.4.-30.6.2018

metka_vaba z vecjo resolucijo

metka_vaba z vecjo resolucijo2