Marko Jakše

Foto: arhiv KID KIBLA

Marko Jakše (1959, Ljubljana) je leta 1987 diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Od takrat živi in dela kot svobodni umetnik. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, za svoje delo je prejel več domačih in mednarodnih priznanj in nagrad, nazadnje nagrado Prešernovega sklada leta 2015.

Nase je opozoril s presenetljivimi metaforami evropskih civilizacijskih usedlin, ki jih zajema iz podzavesti. Njegova slikarska interpretacija motiva, za nekatere baladna ali melanholična, za marsikatero oko pa izzivalna, vznemirja tudi nepripravljenega opazovalca.

Marko Jakše je eden naših najbolj izrazitih ter avtentičnih figurativnih slikarjev. Njegove slike so na eni strani provokativne, na drugi melanholične, vsebinsko docela neodvisne ter necenzurirane. Je pretanjen opazovalec, ki lucidno referira vizualne vrednosti ter jih transformira v slikarsko materijo, njegov kvalitativni razpon pa je izjemno širok, saj še vedno raziskuje figuro, portret, floro in favno, tako v zaprtih interierjih kot v odprti krajini.

Razstavljena dela