Metka Krašovec

Foto: Borut Zivulovic/Bobo

“Delujem kot motnja. Jaz sem bila vedno motnja, ampak to je moja usoda. Jaz ne morem biti drugačna.” (1)

Metka Krašovec se je rodila leta 1941 v Ljubljani. Po končani klasični gimnaziji je vpisala študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1964 najprej diplomirala, nato pa v letu 1966 najprej magistrirala na oddelku za slikarstvo pri profesorju Gabrielu Stupici, leta 1970 pa tudi na oddelku za grafiko pri profesorju Riku Debenjaku. Nadaljnja usposabljanja je nadaljevala v tujini; specializacijo za grafiko je opravila tako na Univerzi v Ohiu kot tudi na slovitem londonskem RCA, Royal College of Art.

Leta 1977 se posveti tudi pedagoškemu delu, ko začne kot docentka na ljubljanski akademiji poučevati slikarstvo in risanje, od leta 1991 pa do upokojitve v 2008 pa je bila redna profesorica.

Samostojno je začela razstavljati leta 1968. Od leta 2015 je članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Leta 2017 je Metka Krašovec prejela tudi prestižno Prešernovo nagrado za življenjsko delo. V utemeljitvi je strokovna komisija zapisala:

“Akademska slikarka in grafičarka Metka Krašovec prejme nagrado za izjemen in prepoznaven slikarski opus, ki je hkrati z njenim grafičnim in risarskim opusom nepogrešljiva sestavina mozaika slovenske likovne umetnosti. Je neusahljivo ustvarjalna umetnica, najpomembnejša slovenska sodobna umetnica, ki ji je slovenska likovna kritika namenila zgodovinsko mesto takoj za Ivano Kobilco.

Razstavljena dela